Hier bent u: Motortips > Tips voor rijden in de herfst

Tips voor rijden in de herfst

Motorrijden in de herfst,

Op de meeste problemen die met natuur en weer te maken hebben, zijn motorrijders in de herfst wel voorbereid. Veel motorrijders stallen hun motor in de schuur totdat de lente weer aanbreekt. Maar er is ook een groep die zijn motor blijft gebruiken. Met het aanbreken van de herfst veranderen de weersomstandigheden op de weg en wordt er extra oplettendheid van de verkeersdeelnemers gevraagd. Natuurlijk moet men extra rekening houden met de conditie van het wegdek, want die is deze tijd van het jaar instabiel. De zon staat in de herfst ook een stuk lager dan in de zomer. Hierdoor kun jij of medeweggebruiker verblind worden.Houd er daarom rekening mee dat medeweggebruikers je minder goed zien. Maar er liggen nog meer gevaren op de loer!

Zeven handige herfsttips voor dat je op de motor stapt!

  1. De grip van je banden in de herfst is heel anders dan de grip die je op een zomerdag hebt. Motorbanden hebben een bepaalde temperatuur nodig. Zodra deze temperatuur bereikt is heb je een optimale grip, wat bij het motorrijden vooral in bochten van groot belang is. Het rubber warmt zich in de zomer snel op door het wegdek, maar in de herfst duurt dat een stuk langer, hierdoor heb je in de herfst minder grip. Bochten waar je in de zomer hard doorheen rijdt, kun je daarom in de herfst beter voorzichtiger nemen.
  2. Regen heeft ook invloed op je vizier. Deze kan gaan beslaan. Er is spray beschikbaar die de condens tegengaat. Afwasmiddel is hier ook goed voor te gebruiken.
  3. De regen heeft uiteraard ook invloed op de grip die je hebt met de motor. Het is aan te raden om gedurende een regenbuien niet te hard te rijden want dan kan er aquaplaning optreden doordat je banden niet vaardig genoeg het water kunnen verwerken.
  4. Veel weggedeeltes zullen ook gladder worden tijdens een regenbui.  De witte lijnen op het wegdek, tramrails en riooldeksels hebben te lijden onder de nattigheid en worden spekglad.
  5. In landelijke gebieden kan er door de oogst modder op de weg liggen. Je motor heeft daardoor een grotere remafstand, vooral een wegdek bedekt met natte bladeren lijdt tot een glad wegdek. Pas je snelheid aan en houd een langere volgafstand dan de wettelijke twee-seconden-regel.
  6. Wees ervan overtuigt dat je banden in goede staat zijn. Zorg voor een goede bandenspanning.
  7. De wettelijke profieldiepte voor een motor is 1 mm, maar dit is na het zomerseizoen eigenlijk te weinig. Vooral in de herfst, met natte bladeren en een glad wegdek, is het aan te raden de band veel eerder te vervangen.
 Kleding

Kleding is van aanzienlijk belang. Haast niemand denkt eraan dat verkeerde kleding bij koude buitentemperaturen effect heeft op je reactievermogen. Kleding zorgt ervoor dat je je lichamelijk goed voelt en dat je warm blijft. Koudheid heeft invloed op je welzijn en daardoor op je reactievermogen.

  • Denk er dus aan dat je in de herfst met hevig temperatuurschommelingen te maken hebt. Zorg tegen de kou ervoor dat je meerdere kledingstukken aantrekt en je je ‘in lagen’ kleedt. Meerdere dunne shirts over elkaar houden namelijk meer warmte vast dan één dikke trui. Bovendien kun je, als je het te warm krijgt, gemakkelijk één van de lagen uittrekken, zonder gelijk heel veel warmte te verliezen. Neem altijd regenkleding mee.
bron:Motoport 

MTC de Flint'n Rieders
info@flintnrieders.nl
KvK 40049019
IBAN NL73 RABO 0309 2395 91
Inloggen
Toegangsnaam

Wachtwoord
Aanmelden
Wachtwoord opvragen
Privacy Statement
Disclaimer

© 2011 Plan Plan Internet BV