Maak je je motor klaar voor de winterstalling of rij je door – tips

Het naseizoen is gearriveerd het is nat en wordt steeds kouder, het is tijd om te kiezen: blijf je doorrijden of maak je je motor klaar voor de winter?

Veel motorrijders hebben hun motor in de maanden november tot maart gestald. In de garage of onder een warme hoes in de tuin. Tijdens de zonnige dagen komen er nog een handjevol bikkels naar buiten om zo de wintertijd door te komen en toe te geven aan de verslaving van het motorrijden. Het rijden in de winter of met slecht weer is prima te doen.

Tips voor het rijden tijdens de koude wintermaanden:

  • Kleed je goed aan!

Een inkoppertje, maar warm aangekleed op de motor stappen is een must. Dit om te zorgen dat je warm blijft tijdens de rit en je je concentratie niet verliest. Een kort ritje van 15 minuten red je wel met een trui of thermokleding als extra laag, maar wat als je een half uur, een uur of zelfs langer onderweg bent tijdens een motorrit onder het vriespunt? Er is ook verwarmde kleding beschikbaar, een verwarmd vest onder de jas is heerlijk!

  • Nat wegdek

De kans op regen is groter in de wintermaanden en daarmee is het wegdek gladder. Houd de witte strepen en zwarte reparatiestrepen op het asfalt extra goed in de gaten. Zeker in de vroege ochtenduren of tijdens de snel vallende avond zijn deze gladdere stukken op het wegdek moeilijk te zien.

  • Bladeren

Herfstkleuren zijn schitterend om te zien en tijdens een herfstwandeling kun je prachtige herfstige foto’s maken. Maar bekijk de bladeren alleen niet te goed als deze op de weg liggen, want die krengen zijn spekglad als ze vochtig zijn! Let dus tijdens het motorrijden extra op bij bomen in bochten. Deze verliezen hun blad en door wind waaien deze de weg op. Beetje regen erbij en dit is een perfecte plek om genadeloos onderuit te gaan.

  • Hou het weer in de gaten ! 

In de ochtend met de motor naar kantoor, maar ‘s middags niet meer naar huis kunnen vanwege een sneeuwstorm? Ga dan vooral niet rijden. Over vers gevallen sneeuw of ijzel rijden is eigenlijk niet mogelijk en heel gevaarlijk en zeker niet aan te raden.Wil je toch op e motor naar huis doe het dan alleen als de wegen goed gepekeld zijn en ‘schoon’ gereden. Wees ook vooral voorzichtig met veel wind.

  • Schaduwplekken

Vriest het, maar schijnt er wel een mooi zonnetje? Pas ook dan op voor gladde wegen. Op schaduwrijke plekken zijn opgevroren wegen alsnog spekglad. In de schaduw is het net wat kouder dan in de zon, waardoor de gladde plekken niet smelten. Hang je dan net in een bocht, dan is de uitkomst wel te raden.

  • Zorg dat je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer

Draag een reflecterend vest of kleding met reflectiedetails. Hou er dus rekening mee dat andere weggebruikers jou tijdens donkere, regenachtige dagen niet zien! Het aanbrengen van reflecterende stickers op je motor zal ook je zichtbaarheid verbeteren.

Tips hoe de motor in zijn winterslaap te brengen:

Er is weer een volledig seizoen voorbijgevlogen en dat maakt het voor velen een onvermijdelijk moment, de motor stallen, in een winterslaap brengen en zo doe je dat:

  • Volle tank

Voordat je de motor definitief toedekt zorg je ervoor dat die voorzien is van een volle tank benzine. Hierdoor voorkom je dat de benzinetank condenseert en in het geval van een metalen tank roestvorming kan optreden. Bovendien blijft de kwaliteit beter behouden wanneer je kiest voor een premium benzine. Voeg bij de tank een brandstofadditief die voorkomt dat er afzettingen ontstaan.

  • Druppellader

Even belangrijk is het om de batterij aan te sluiten op een druppellader. De motoraccu wordt continu gemonitord en bijgeladen om hem in optimale conditie te houden.

  • Schoonmaken en invetten

Wanneer je motor maandenlang stiltstaat is het verstandig om hem te conserveren. Dat doe je door hem te behandelen met een siliconenspray of wax. Voorkom dat je banden en remschijven in aanraking komen met je onderhoudsmiddel. Verder kun je lakdelen, het motorblok, achterbrug en overige framedelen wel behandelen. Evenals de uitlaat en uitlaatbochten.

Ook is het wijs om gelijk de beweegbare delen in te vetten ,denk hierbij aan je standaard, stepjes, contactsloten, scharnieren etc.

  • Reinig de ketting en vet deze in

Voor het stallen is het verstandig om de ketting eerst goed te reinigen, dit kan je met een daarvoor bedoeld kettinginigingsmiddel doen of eventueel met diesel of petroleum. Met bijvoobeeld een tandenborstel kan je ketting tot in de puntjes schoon krijgen. Maak de ketting daarna droog en spray de ketting in met kettingspray of vet in met kettingvet.

  • Ververs eventueel de koelvloeistof

Wanneer je motor wat ouder is en de koelvloeistof onlangs nog niet vervangen is, is het een mooi moment om dit te doen voordat je de motor opbergt. Nieuwe koelvloeistof voorkomt inwendige corrosie of vervuiling aan het koelsysteem.

  • Zorg voor je banden

Zet de motor tijdens de winterstalling met de banden van de vloer, gebruik bijvoorbeeld je middenbok en een krik. Hierdoor voorkom je dat er een plat loopvlak ontstaat.

  • Ververs de olie

Is je olie ouder dan 10.000km dan is het aan te raden deze te verversen. Door het ontbrandingsproces ontstaan er zuren en vocht in de olie die op de lange termijn niet goed zijn voor het motorblok. De staat van de olie is van meerdere factoren afhankelijk.  Vervang altijd de oliefilter tijdens een oliewissel aangezien het anders weinig zin heeft.