Veiligheid op de motor

Veilig motorrijden staat bij MotorToerClub de Flint’n Rieders hoog in het vaandel.

Zeker bij toertochten willen we uiteraard vooral plezier maken op de motor zonder ongemakken en ongelukken. In dit gedeelte geven we diverse tips en nuttige informatie voor tochten in binnen- en buitenland.

Algemene tips voor veilig motorrijden

Veilig motorrijden blijft het belangrijkste wat er is. Eigen veiligheid eerst, daarna komt de fun. Omdat wij als vereniging veiligheid echt ontzettend belangrijk vinden, komt dit thema regelmatig terug op de website. Dit keer in de vorm van een aantal artikelen en tips.

Veurjoar in de kop?

Als eerdaags de voorspellingen weer goed zijn zal menig motorrijder zijn machine weer eens willen starten. Misschien wel voor het eerst dit jaar en dat is een reden om extra goed op te letten!

Verplichtingen voor motorrijders in het buitenland

Wanneer je met de motor de grens over gaat is het van belang de juiste spullen bij je te hebben. Bijvoorbeeld het meenemen van reflectievesten en een EHBO kit zijn in veel van onze omringende landen een verplichting, ook op de motor.

Rijden met passagier

Wat zijn de regels rondom het rijden met passagiers. De wettelijke regels zijn eenvoudig maar uiteraard zijn er diverse zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Gehoorschade en bescherming bij motorrijden

Motorrijders staan bloot aan hoge geluidsniveaus, veroorzaakt door de rijwind, meestal niet door de motor zelf. In dit stuk geven we meer informatie over gehoorbescherming tijdens het motorrijden.

Motorrijden in groepen

Motorrijden in een groep is net even anders dan alleen. Hierbij een aantal praktische punten voor het rijden in groepen tijdens toertochten van MTC de FlintnRieders.

Cardan, ketting of getande riemaandrijving

Hoe maak je een goede keuze, Cardan-, ketting-, of getande snaar aandrijving. We gaan proberen je hier iets over te vertellen

Remmen, remtechniek en ABS (Anti Blokkeer Systeem)

Wil je veilig op de motor zitten, dan zijn goede remmen en goede remtechniek tijdens het motorrijden onmisbaar.

De staat van je banden is van vitaal belang voor jouw veiligheid

Neem regelmatig even de tijd voor een bandeninspectie. Controleer je banden op eventuele uitwendige tekenen van slijtage of veroudering, vervormingen of breuken in het loopvlak en op de schouders of zijwanden.

Zorg dat je gezien wordt op de weg, rij altijd met dimlicht!

Zien en gezien worden is een motto dat geldt voor iedere motorrijder! Goed werkende verlichting hoort hier natuurlijk bij. Controleer dit bij iedere rit!

Een goed onderhouden ketting gaat langer mee

De meeste motoren worden aangedreven door een ketting. Een ketting is sterk, eenvoudig te vervangen en relatief betaalbaar. Door goed voor je ketting te zorgen kan deze tot wel 30.000 kilometer meegaan.

Zorg goed voor je accu

Aandacht voor de accu is altijd nodig, en in de winter noodzakelijk. Of je nu doorrijdt of niet. Maar waarom eigenlijk? En hoe houd je je accu gezond, zelfs in de winter? Van een paar maanden stilstand gaat je accu achteruit, dat weet iedereen. Maar door goed onderhoud zorg je er voor dat je motor in de lente weer met één druk op de knop start.

Motoronderhoud

Onderhoud van de motor is heel belangrijk voor de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. De technische staat van jouw motor is van vitaal belang voor jouw veiligheid, concessies op dat gebied kunnen fataal zijn. Bespaar dus niet op het onderhoud van je motor en zorg goed voor jouw “gouden koe” op twee wielen.

In dit gedeelte tips over motoronderhoud.

Motortips

In deze rubriek tips voor de Flint’n Rieders. Heeft u een leuke tip die hier thuishoort? Stuur een mail naar info@flintnrieders.nl

Motorrijden en letselschade een artikel van Johan

Uiteraad willen we hier niet mee geconfronteerd worden, maar een ongeluk zit in een klein hoekje, immers ben je als motorrijder in het verkeer heel kwetsbaar. Johan heeft een aantal jaren geleden een artikel gepubliceerd met tips over wat te doen ingeval van letselschade.

Navigatie op de motor tip van Jaap !

Ingezonden artikel , Jaap Kruit deelt zijn ervaringen met TomTom

Verkeersboetes

Verkeersboetes motorrijders 2023, u bent daar uiteraard helemaal zelf verantwoordelijk voor, ook als u in de groep rijdt.

Motorrijders in de file

Wat mag en kan wanneer je als motorrijder in een file terecht komt en hoe is dat in de rest van Europa

Motorkleding

Hoe vaak zie je niet op een warme dag die "stoere" motorrijders in korte broek en T-shirt, verschrikkelijk dom, tja er is alleen verplichting om een helm te dragen en er is geen wettelijke verplichting voor gecertificeerde motorkleding, dat zou moeten veranderen. In dit artikel wat wetenwaardigheden over motorkleding.

Motorhelmen

Alles wat je moet weten, hoe oud is je helm, is die aan vervanging toe, is die gevallen, of is er een beschadiging. In dit artikel proberen we je te helpen om de juiste keuze te maken voor een nieuwe helm. Tenslotte gaat het om jouw veiligheid !

Motorkleding

Persoonlijke bescherming op de motor is essentieel voor iedere motorrijder.