Sauerland weekend 20-22 september 2024

Wat er aan vooraf ging:
Het kostte wat moeite om een geschikt weekend te vinden maar toen dat eenmaal duidelijk was en alle info op de website stond waren alle 20 plaatsen snel vergeven. Onder de inschrijvers ook 4 dames die de auto als vervoermiddel gekozen hadden en hun eigen programma zouden volgen.

Vanwege privé omstandigheden moesten er 4 mensen annuleren. De vrijgekomen plaatsen werden snel opgevuld zodat we uiteindelijk met 18 personen afgereisd zijn naar het Sauerland Alpin Hotel.

Dag 1, vrijdag 20 september:
Op weg naar Borger ging mijn telefoon over. Dat bleek Henni te zijn, “Albert Jan z’n motor wilde niet starten, lege accu”. Gaan jullie maar want het is niet duidelijk wat er aan de hand is. Na een vlotte rit, met een prachtige opkomende zon erbij, kwamen we bij in Bad Bentheim aan voor de welverdiende koffie. Genietend van onze koffie, de meesten met iets lekkers erbij, zagen we Albert Jan en Henni aankomen. Prachtig, met een complete club en met steeds warmer weer op weg naar de lunch.

Oei, er ging iets fout met de route waardoor we veel ongeplande stoplichten tegenkwamen. Onze schitterende lunchlocatie maakte dat ongemak meer dan goed. R-Cafe-Hamm bleek een modern strak wit gebouw te zijn, mooi gelegen langs het Datteln–Hamm-Kanal met een verrassend uitgebreide kaart. Genietend van al dat lekkere eten in de schaduw van een parasol kostte het moeite om weer op de brommer te klimmen. Eerst maar even de voering uit het motorpak want de buitentemperatuur was al aardig opgelopen.

Gelukkig ging het laatste deel van de rit wel volgens de geplande route. De route begon wat bochtiger te worden en als eerste kwamen we langs de Möhnesee en later langs de Hennesee. Zo rond 17:30 uur kwamen we bij ons hotel aan. Dina, Marie, Remmy en Hanny waren niet zo lang voor ons gearriveerd en hadden alle sleutels in ontvangst genomen. Na een welverdiende douche troffen we elkaar op het balkon/terras om een heerlijk koel biertje of wijntje te drinken. Na het diner was het ’s avonds goed en gezellig toeven in de ruime bar.

Dag 2, zaterdag 21 september:
Het was mooi helder koud weer en de motoren waren kletsnat van de douw. Eenmaal op weg moest de handvatverwarming aan want 12˚C is toch wel koud. We hebben een route van 220 km gereden die voor het grootste deel door het “Naturpark Sauerland- Rothaargebirge” liep.

De route naar de koffiestop verraste ons vlak na Oberhundern met een aantal hellingen in de L553, met genoeg haarspeldbochten om een Flint’n Rieder blij te maken. Met stijgende temperaturen kwamen we in Hesborn bij “Haus zur Sonne” aan wat lag te schitteren in de zon. De koffie stond al klaar en ze hadden speciaal voor ons gebak gemaakt. Prima geregeld en een locatie om te onthouden voor een volgende keer.

Met schitterend weer, mooie vergezichten, een uitdagende route en prachtige oevers van de Edersee zijn we verder gesneld richting onze lunchstop. We werden hartelijk ontvangen door de familie Sauer en omdat we thuis onze keuzes al hadden opgegeven stond de lunch snel op tafel. De sfeer en het eten was weer als vanouds. Verzadigd en verkwikt klommen we weer op onze brommers om het laatste stuk van de route af te leggen. Even douchen, drankje en daarna hebben we ons op het warme buffet gestort.

’s Avonds bleek er in de bar live muziek te zijn verzorgd door duo “Borrelnootje”, een Nederlands duo bestaande uit een keyboard speler en een zangeres. Een leuke meid met een goede stem en met z’n tweeën wisten ze de sfeer er wel in te brengen.

Onze leden bleken allerlei onverwachte kwaliteiten te bezitten. Met theatrale gebaren wist Olaf iedereen mee te krijgen met de Schlager “Du allein kannst mich verstehen”. Op de dansvloer lieten vooral de dames zich van hun beste kant zien en wisten veel mannen de dansvloer op te trekken. Rond 24:00 uur kwam er een einde aan het feest en vertrok iedereen bezweet van alle inspanningen naar z’n kamer.

Dag 3, zondag 22 september:
Het belooft weer een prachtige dag te worden maar het is wel 2 graadjes kouder dan gisteren. We hebben afscheid genomen van Remmy, Dina, Marie en Hanny en met de handvatverwarming aan op weg. In het Sauerland nog mooie bochtige wegen, langs de oevers van de Sorpesee, en Dortmund links laten liggen richting Hamm. Hoe meer we naar het noorden kwamen hoe drukker het werd.

Door de drukte op de B33 hadden we onze koffiestop gemist maar vlak voor Hamm zijn we bij een McDonalds neergestreken. Daar waren we aan toe, koffie! Na de pauze stortten we ons weer in het drukke verkeer en zijn om de Bommen Berend stad Munster heen gereden richting Rheine voor de lunchstop.

In Rheine heb ik vlak voor de McDonalds iedereen in verwarring gebracht door een bliksemsnelle omdraai en verdwijn actie. Maar even later stonden we op de parkeerplaats van de McDonalds en konden we genieten van onze lunch. Na Rheine was de verkeersdrukte een stuk minder en reden we zonder problemen naar het laatste Duitse benzinestation voor de grens.

In Schöninghsdorf getankt en gelijk afscheid van elkaar hebben genomen zodat een ieder op een geschikte plek kon afhaken om thuis te komen. Thuis aangekomen bleken de dames rond 5 uur thuisgekomen te zijn terwijl ik rond half zes thuis was.

We mogen terugkijken op een heerlijk motorrijweekend met genoeg vertier en plezier in de avonden met als cadeautje schitterend weer.

Tot een volgend motoravontuur, Jan Mook

Via deze link zijn een aantal foto’s te bekijken