En is er sprake van letselschade, lees dan verder
Voor het vaststellen van een letselschade wordt een langdurig traject gevolgd. Ondanks de goede bedoelingen van de politiek, verzekeraars en belangenbehartigersorganisaties ten spijt wordt het vaker een kwestie van jaren in plaats van maanden.
Hoe ziet een dergelijk traject eruit?
Nadat een melding van een ongeval bij een verzekeraar is gedaan, zal door de afdeling Letselschade of Personenschade telefonisch contact met het slachtoffer worden opgenomen. Geïnformeerd wordt naar de aard van het letsel en de herstelvorderingen. Indien je kosten maakt, zoals reiskosten, zullen deze kosten worden vergoed. Een dergelijk bedrag, of voorschotbedrag genoemd, varieert, afhankelijk van de geleden schade.Aansluitend ontvang je enkele dagen na het telefoongesprek een brief van de verzekeraar waarin het besprokene is vastgelegd.
Menigmaal krijg je dan het verzoek om een formulier in te vullen, te ondertekenen en te retourneren. Vaak is in dit formulier een alinea opgenomen dat je de verzekeraar machtigt om informatie bij jouw arts op te vragen.
Wees daar voorzichtig mee.
Heb je als gevolg van het ongeval enkele dagen in het ziekenhuis moeten liggen, dan zal de verzekeraar jou een vast bedrag per ziekenhuisdag vergoeden.
Dit op basis van richtlijnen, vastgesteld door de Letselschade Raad. Zie www.deletselschaderaad.nl
Je hoeft met de gehanteerde normen geen genoegen te nemen, maar zult in dat geval moeten aantonen dat jouw feitelijke schade hoger is.
Voor het vaststellen van loonschade, pensioenschade of ander inkomensverlies bestaan er geen normen. Berekeningen of rekencalculaties waarbij jouw loonschade of inkomensschade wordt vastgesteld, vragen een grote mate van creativiteit en deskundigheid van de rekenkundige. Het is namelijk niet alleen het maandelijks tekort dat moet worden berekend, maar ook het tekort als gevolg van bijvoorbeeld een carrièrebreuk. Over de pensioenschade nog maar niet te spreken.
Smartengeld is in het schadetraject meestal de sluitpost. De bedragen variëren van € 250,00 tot € 150.000,00 bij zeer ernstig letsel. Uitzonderingen daargelaten. Een aansprakelijke partij zal wettelijke rente boven op het smartengeld dienen te betalen vanaf de datum van het ongeval tot het moment van betaling van het smartengeld.
In de media worden niet zelden aanzienlijk hogere smartengeldbedragen genoemd maar dit is misleidend omdat ook de inkomensschade in een dergelijk bedrag is opgenomen. Want als je door een ongeluk je werk niet meer kunt doen of je bedrijf niet langer kunt uitoefenen dan is het gat tussen het inkomen wat je voor het ongeval had en het inkomen na het ongeval bijvoorbeeld een WW, WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen),WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten), IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) of bijstandsuitkering enorm.
Neem na een ongeval waarbij je letsel hebt opgelopen altijd zo spoedig mogelijk contact op met een belangenbehartigerskantoor dat is ingeschreven bij het Nationaal keurmerk letselschade. Juridische bijstand is in de meeste gevallen kosteloos. Voor meer informatie: www.ratioletselschade.nl