Rijden met passagiers

Wettelijke regels voor passagiers op motoren.

Wat betreft de wettelijke regels kunnen we heel kort zijn, want behalve de helmdraagplicht zijn die er niet. Het veilige vervoer van de passagier is de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Bestuurder

Als je een passagier meeneemt op de motor houd dan rekening met het feit dat dit de wegligging en het gedrag van de motor beïnvloedt. Je bent minder wendbaar, kunt minder snel accelereren en minder hard remmen. Voor de bestuurder is het erg belangrijk om het rijgedrag zo aan te passen dat het vertrouwen van de duo gewonnen wordt. Denk hierbij aan de manier van accelereren, remmen, rijden van bochten en afstand houden.

Passagier

Voor de veiligheid van de passagier is het belangrijk dat deze ook goede veilige motorkleding draagt, dus niet meerijden als er geen goed passende helm voor handen is. Zorg voor goede stevige schoenen of laarzen met een hak. Door de hak tegen de steuntjes te zetten kunnen de voeten op hun plek worden houden. De handen van de passagier bevinden zich bij voorkeur op de heupen van de rijder of zijn om het middel geslagen. Zo voelt de passagier de bewegingen van de rijder het beste. Maak geen gebruik van eventuele handgrepen achter op de motor. Het kan gebeuren dat de passagier achter van de motor valt als de bestuurder onverwacht hard optrekt.

Belangrijk is dat de passagier niet onnodig heen en weer beweegt. Zo heb je het minst invloed op de balans van de motor. De passagier volgt dus ontspannen de bewegingen van de machine. Als de passagier plots en onverhoeds naar binnen of buiten helt, kan dat nare gevolgen hebben.